DR. Mikao Usui Chujiro Hayashi
Hawayo Takata
Reiki yaklaşık olarak M.Ö 5000 yıllarında Tibet uygarlığında şifa vermek için kullanılan bir yöntemdi. Tibet ezoterik uygulamaların en önemli merkezlerinden biri olarak tarihte yer almış ve günümüzde de kısmen bu özelliğini koruyan bir bölgedir. Reiki, Dr. Mikao Usui (1865 – 1926) ile başlayan bir şifa ve ruhsal gelişme enerjisi sistemine verilen isimdir Usui’nin ölümünden sonra onu izleyenlerce dikilen anıtta yazılanlara göre, Reiki sisteminin temelini oluşturan enerji, Mikao Usui’ye Kurama Dağında 21 günlüğüne inzivaya çekildiğinde gelmiştir.
Bunun gerçekleştiği kesin tarih verilmiyor. Usui, 1922′de bu enerjiyle işleyen şifa tekniklerini uygulamak üzere Tokyo’da bir klinik açmıştır. Bu şifa yöntemlerini Usui yalnızca uygulamakla kalmamış, birçok kişiye de öğretmiştir. Yazılanlara göre Usui, 1923′te Tokyo’ya büyük zarar veren Kanto depremi sırasında insanlara yardım amacıyla çok yoğun çalışmıştır. Yeni klinikler kurmuş, ülkesinin diğer bölgelerine giderek Reiki sistemini tanıtmış ve uygulamıştır. Usui, bu seyahatlerinden biri esnasında, 62 yaşında yaşama veda etmiştir .Usui, Reiki şifa yöntemlerini uygulamak üzere kurduğu organizasyona Usui Reiki Ryoho Gakkai adını vermiştir. Ölümünden sonra bu organizasyonun liderliği devam ettirilmiştir ve halen Japonya’da işlevini sürdürmektedir.
Mikao Usui sahip olduğu şifa yeteneğinin korunması kaybolmaması için bu yeteneği Dr.Chujiro Hayashi’e öğretti. Dr.Chujiro Hayashi ise eşine Reiki öğretmişti ancak eşinden başka bir kadına da reiki öğretmeyi düşünüyordu. Bu sırada tedavi olmak için Reiki kliniğine gelen Bayan Hawayo Takata’ya reikiyi öğretti. Hawayo Takata, Reiki’nin batıda yayılmasına neden olan kişidir. 1970′li yıllardan itibaren yirmi iki kişiyi öğretmen olarak yetiştirdikten sonra, 1980′de aramızdan ayrılmıştır.
Bugün Reiki, sayıları giderek artan Master’lar ve Pratisyenler sayesinde sürekli geliştirilmekte ve özünden kopmadan yenilikleri en geniş ölçekte paylaşıp, insanlık yararına sunabilmektedir